Multifokális szemüveg

Mi az a multifokális szemüveg?

Ha olvasás vagy közelre nézés során már szemüvegre van szükséged, a multifokális vagy más néven progresszív lencsék egy szemüvegben biztosítanak számodra éles látást közelre és távolra egyaránt. Így nem kell folyton le- és felvenned, cserélgetned a szemüveged, átnézned az olvasó szemüveged felett, ha éppen több távolságra is szeretnél élesen látni.

Hogyan működik a multifokális szemüveg?

A multifokális szemüveglencsék felső részében a távoli éles látáshoz szükséges dioptria, alsó részében pedig a közeli éles látáshoz szükséges dioptria helyezkedik el. A szemüveglencsék távoli és közeli látómezőjét egy folyamatos, megszakítás nélküli dioptria átmenet köti össze, amit “csatornának” hívunk. A progresszív lencsék ebben a csatornában is éles látást biztosítanak számodra a köztes távolságokra.

Különbség a látótérben belépő szintű (balra) és személyre szabott (jobbra) multifokális szemüveglencsékkel.

Mi a különbség a multifokális szemüveglencsék között?

A progresszív szemüveglencsék a belépő szinttől a prémium minőségig a következő tulajdonságaikban különböznek:

  • Csatorna szélesség. A távoli és a közeli látómezők dioptriája között futó átmenet. Minél nagyobb a távoli és a közeli dioptria közötti különbség, annál erősebben érvényesül a köztes átmeneti csatorna és a látótér beszűkülése, ami kényelmetlen viselési érzetet adhat. Szélesebb csatornával kényelmesebb a térérzet, és kevesebb fejfordítást igényel például közeli olvasásnál.
  • Megszokási kényelem. Minden progresszív szemüveg megszokást igényel. Minél magasabb minőségű az elkészített multifokális lencse, annál könnyebb és gyorsabb a hozzászokás, annál természetesebb a viselési élmény is.
  • Személyre szabott szemüveglencsék. Minél kifinomultabb egy multifokális lencse, annál több kényelmi funkcióval rendelkezik. Ilyenek a látásélességhez szükséges dioptriákon felül egyedileg megadható paraméterek, mint például az arcod anatómiájához beállított szemüvegkeret pontos méretei, hajlásszögei, görbületei, a szaruhártyád és a szemüveglencsék távolsága. Minél több adatot adhatunk meg a gyártás során, annál kényelmesebb és annál nagyobb látóteret garantáló lencsét tudunk készíteni számodra.
  • Felületkezelés. Ugye, számodra sem mindegy, hogy meddig fog új szemüveged ellenállni a karcolásoknak, és a mindennapi használatnak? Minden szemüveg használati tárgy, és egyik sem tart örökké. Ha már progresszív szemüveget szeretnél, legyen hosszú életű.

Így ad majd számodra is tökéletes látásélményt a progresszív szemüveged:

Ahhoz, hogy multifokális szemüveged a lehető legjobb látásélményt nyújtsa számodra, pontosan kell tudnunk, hogy hogyan szeretnéd majd azt használni.

Ehhez a következő kérdéseket fogjuk feltenni Neked:

  • Leginkább a távoli látáshoz, vagy olvasáshoz használnád szemüveged? Esetleg azonos arányban?
  • Mennyire vagy kritikus a szemüvegeddel kapcsolatban? Viseltél már progresszív szemüveget? Ha igen, mik a tapasztalataid és mit változtatnál rajta?
  • Hogyan szoktál olvasni, mi az a természetes fejtartás, amivel kényelmes lenne olvasni?

Sokat vezetsz, számítógép előtt dolgozol, vagy folyton úton vagy? Minden életstílushoz más beállítású lencséket választunk.