Monitorszűrő szemüveglencse

Mi az a monitorszűrő szemüveglencse?

A monitorszűrő szemüveglencse olyan speciális rétegzéssel ellátott szemüveglencse, ami szűri és csökkenti a digitális kijelzők magas intenzitású kék-ibolya fényét.

Monitorszűrő réteggel szinte bármelyik szemüveglencsét el lehet látni, legyen az dioptriás vagy dioptria nélküli. A védőrétegzéssel a szemüveglencséket még a gyártás során bevonják, utólagosan erre már nincs lehetőség.

Hogyan működnek a kék fényt szűrő lencsék?

 • A legtöbb digitális kijelző (monitorok, okostelefonok, tabletek, LCD és plazma TV-k) olyan háttérvilágítással rendelkeznek, ami hideg, kék színben gazdag fényt bocsájt ki.
 • Az emberi szem nem ilyen fényviszonyokhoz alkalmazkodott az evolúció során. A természetes napfény reggelente sárgás, délben kékes, majd naplementekor vöröses árnyalatú, ezt hívjuk színhőmérsékletnek.

A kék-ibolya fényt szűrő lencsék védőbevonata visszaveri és csökkenti a digitális kijelzők intenzív kék színtartományát.

Az okostelefonok és tabletek kijelzőjének fénye intenzív kék fényt bocsájt ki. Ettől érzed azt élénknek és pezsdítően frissnek. És emiatt nem tudsz éjjel megfelelően pihenni.

Mik az előnyei a kék fényt szűrő szemüveglencséknek?

 1. Pihentet, Téged és a szemeidet is. Az ibolya-kék fény hullámhossza miatt nehezebben fókuszálható mint a látható fehér fény többi színtartománya. Szemeidnek extra megerőltetést jelent, hogy ilyen fényviszonyok mellett éles képet láthass. A kék fényt szűrő lencsék csökkentik a monitorok miatti szemfáradtságot és fáradtság érzetet és emellett fokozzák a kontraszt érzeted.A legjobb ha a látásvizsgálat és dioptria meghatározása során figyelembe vesszük a munkakörnyezeted adottságait is.
 2. Növeli a kontrasztot. A lencse szűrőbevonatán keresztül – főként a helyes színhőmérséklet miatt – kontrasztosabbnak látod majd a digitális kijelzőket.
 3. Javítja az alvásod minőségét. Természetes körülmények között naplemente után már nem nem lenne szabad kékes fénynek kitenni szemeinket. A kék színezetű fény átveri a szervezeted és gátolja a melatonin nevű hormon termelődését a retinádban. Ez azért baj, mert ez a vegyület felel azért, hogy az alvásciklusod megfelelő és alvásod jó minőségű legyen.
 4. Javítja a közérzeted. A lencsék enyhén sárgássá színezik a látott képet, amivel egy borongós napot is kellemes nyári délutánnak érezhetsz.
 5. Egészségesen tart. A kék fényt szűrő lencsék segítik csökkenteni a makula degeneráció kockázatát. Ha túl sokáig éri szemeidet erős kék fényű sugárzás, az tönkreteheti a látóidegeidet. Gondolj csak a hegesztőkre, akik folyamatosan nagy intenzitású kék fénnyel dolgoznak amikor hegesztenek. Ezzel a lencsével retinád hosszú ideig egészséges maradhat, és nem veszíted el éleslátásodat idő előtt.
 6. Hosszantartó védelem. Ezek a rétegkezelések már magukban foglalják a legmagasabb karcálló, vízlepergető, por- és szennyeződéstaszító rétegek tulajdonságait is, így nem kell kompromisszumot kötnöd a minőséget illetően.

A kék-ibolya fényt szűrő szemüvegeddel nem csak a digitális eszközeidet érzed kényelmesebbnek használni, de segít Neked a pihentető alvásban is.

Mikor érdemes kék fényt szűrő szemüveget használnod?

 • Ha monitor előtt dolgozol.
 • Ha sokat olvasol a telefonodon, tableteden.
 • Ha úgy érzed, ég és szárad a szemed ha kijelzőket kell nézned.
 • Ha megfájdul a fejed számítógépes munka közben.

Nincs szükségem dioptriás szemüvegre. Így is van értelme monitorszűrő szemüveget készíttetnem?

Abszolút. Ha nincs szükséged semmilyen korrekcióra, és nem hordasz szemüveget, vagy éppen kontaktlencsében dolgozol, akkor is megoldást jelenthet egy dioptria nélküli, “plan” vagy “ablaküveg” lencse, ami csak a bevonatot tartalmazza. Pozitív hatásait így is élvezheted majd.

Milyen esetben nem javasolt ilyen szemüveget viselnem?

 • Általában nem szoktuk javasolni ezt a fajta rétegbevonatot akkor, ha a szemüveged főként kültérben használod. Az a védőréteg, ami beltérben jó szolgálatot tesz a monitorok és digitális kijelzők előtt, kültérben zavaró lehet ha a védőréteg kékesen megcsillan lencséid felszínén.
 • Ha színekkel dolgozol, mert például grafikus tervező vagy és fontos a színhűség. A lencse felszínén lévő bevonat visszaveri a kék fény egy bizonyos tartományát, így át sem engedi azt. A látott kép kissé sárgásabb lesz mint a valódi megjelenített szín a monitorodon.

Milyen gyártók lencséi közül választhatok?

Ma már a legtöbb szemüveglencse gyártó kínál kék fényt szűrő lencséket monitor előtti munkavégzéshez és digitális eszközökhöz. Mi az következő gyártók lencséit kínáljuk számodra:

Gyere el hozzánk a Onome Optikába és próbáld ki a kék fényt szűrő szemüveglencséket! Egy próbaszemüveget csak Neked készítettünk.