Dioptria nélküli szemüveg

Mi az a dioptria nélküli szemüveg?

A dioptria nélküli szemüvegek olyan szemüveglencsét tartalmaznak, aminek optikai korrekciós hatása nincsen. Dioptria nélküli szemüveget akkor is viselhetsz, ha a látásod és szemeid fénytörése tökéletesen ép és egyébként nem kellene dioptriás szemüveget viselned ahhoz, hogy élesen láss.

A dioptria nélküli szemüveg nem azt jelenti, hogy “hatástalan” lencséket tartalmaz. Ezeket a lencséket is érdemes szín- és csillogásszűrő rétegzéssel bevonni, például autóvezetéshez vagy monitorok és digitális kijelzők használatához.

Foglalkoztok dioptria nélküli szemüveg készítésével is?

Igen! A dioptria nélküli szemüveg nem az jelenti, hogy feltétlenül egy áttetsző “ablaküveg” lencsét kapsz. Több esetben is érdemes dioptria nélküli szemüveget készíteni, mint például:

  • Ha megtetszett egy szemüvegkeret és szeretnéd azt viselni, de nincs szükséged dioptriára, mert anélkül is tökéletesen látsz.
  • Ha monitor vagy digitális kijelzők előtt dolgozol, és bántja a szemed a monitor fénye, érdemes lehet egy olyan dioptria nélküli szemüveget választanod, amin monitorszűrő bevonat is van. Erről bővebben itt olvashatsz.
  • Ha autóvezetésnél zavar a szembe jövő autók fénye, szintén létezik dioptria nélküli szemüveglencse, direkt autóvezetéshez kifejlesztett színszűrő rétegbevonattal.

Vagy egyszerűen olyan színezett lencséjű szemüveget vagy napszemüveget szeretnél viselni, amilyet máshol nem találsz meg. Mondjuk éppen kék, zöld vagy szürke lencsével. Teljesen, vagy csak átmenettel színezettet.

Dioptria nélküli szemüvegedbe nem csak áttetsző lencse kerülhet. Számtalan lehetőséged van a lencsék színét illetően. Legyen az átmenetesen vagy éppen teljesen színezett, védőréteggel bevont vagy anélküli.